Strona główna -> SZKOŁA PODSTAWOWA -> WSPÓLNIE
         IMIENINY:
 Faworkowa tradycja...2020-02-19  

W środę 19.02.2020 r. o godz.15.00 spotkałyśmy się my członkinie KGW z naszymi "maluchami" naszymi dzieciaczkami klas I-III, które nieodłącznie towarzyszą nam w podjętym projekcie "Za tradycją przez cały rok idą kulinaria krok w krok”. Przypomnę, że to projekt zainicjowany prze p. Elżbietę Wita. 

Tym razem, aby tradycji stało się zadość, wspólnie z dziećmi, aby one mogły dowiedzieć się jak to było kiedyś - gdy ich dziadkowie byli dziećmi - piekliśmy faworki. Zanim jednak maluchy zmierzyły się z tą poważną kulinarną czynnością – co im się oczywiście podobało – najpierw dowiedziały się dużo i zobaczyły na zdjęciach prezentacji multimedialnej o tradycjach naszego regionu związanych z karnawałem.
Dowiedziały się co oznacza słowo karnawał, że to jest okres zabaw i tańców, po którym następuje czas postu zwanym czasem zapusty. Dzieci dowiedziały się jakie potrawy jadano w dawnej Polsce, nie licząc środy popielcowej, kiedy to w ten dzień obowiązuje post ścisły znaczy, że nie wolno w tym dniu jeść mięsa. Dawno temu należało również wyparzyć garnki. W pozostałe dni postu jadano tłuste mięsa, dziczyznę, kapustę. Typowymi słodyczami tamtych lat były tłuste pączki i faworki, które pieczemy do dziś, szczególnie w tłusty czwartek. 
Następnie zapoznali się z przepisem i składnikami potrzebnymi do pieczenia faworków.

Po tak wyczerpujących wiadomościach teoretycznych, nasi „mali kucharze” w dwóch grupach przystąpili do najprzyjemniejszej czynności – połączenia składników, wyrobienia ciasta, wałkowania i wykręcania chruścików. To wszystko pod czujnym okiem mocheńskich gospodyń. 

GALERIA

Było to kolejne wspaniałe kulinarne popołudnie. Z niecierpliwością oczekujemy kolejnego wspólnego "słodkiego spotkania”.

Bożena Knop                  

redaktor: Naczelny  

<- powrót        
Komentarzy: 0Strona:    dodaj komentarz

 liczba odwiedzin: 4849510      online: 2

Copyright © Zespół Szkół w Mochach. - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zezwala się na wykorzystywanie materiałów zamieszczonych w witrynie w innych publikatorach, pod warunkiem podania źródła ich pochodzenia