Strona główna -> K G W -> Aktualności
         IMIENINY:
 Warsztaty z mistrzem na miarę Master Chef w Mochach...2022-09-21  

W dniu dzisiejszym – 21.09 środa 2022r. my KGW Mochy gościłyśmy mistrza serowarstwa Żuławskiego – mgr inż. Krzysztofa Jaworskiego, który w godz. 10-14 poprowadził dla nas i z naszym udziałem warsztaty dotyczące produkcji serów – domowym sposobem. Zajęcia odbyły się w naszej sali wiejskiej. Wzięło w nich udział 19 pań. Gościnnie była z nami pani Jadwiga Nowak – sołtys wsi Osłonin. Spoza koła były dwie panie. 

Zanim rozpoczęłyśmy "zabawę” z wytarzaniem serów – prowadzący wtajemniczył nas w szczegóły serowarstwa, zapoznał ze sztuką serowarską – jakie są kolejne etapy od mleka do sera, jakich używać narzędzi typu mieszadło, chochelka, naczynia, sitka, pieluchy tetrowe, termometr itp. Dodał, że do serów używa się naczyń i sprzętu drewnianego. Dowiedziałyśmy się jak można przetwarzać serwatkę – można zrobić ser serwatkowy, zupę tak zwana serwatczanka, podpiwek, napoje. 

W przerwie spotkania przy kawie, złożyliśmy życzenia urodzinowe naszej koleżance B. Ciesielskiej, która poczęstowała nas smacznym tortem. Również p. Jadwiga uraczyła nas pysznym ciastem z własnej roboty powidłami, a lampka wina doskonale komponowała się ze zrobionym wcześniej serem typu deser mennonicki – sporządzony w dwóch wersjach, na słodko – ozdobiony prażonymi orzechami, miodem, suszonymi owocami, żurawiną itp. W wersji przyprawowej – z czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim, suszonymi pomidorami, olejem korzennym. 

Kolejnym serem, który robiłyśmy to ser serwatkowy – ricotta, nadający się idealnie do pierogów, serników. Ser ten świetnie komponuje się z owocami, lodami i konfiturą. Równie smaczny był ser z masy parzonej – mozzarella – uformowany np. w kształcie oscypka. Najprzyjemniejsze chwile dla podniebienia – to degustacje gotowych serów.

Celem tych warsztatów było zachęcenie nas, zainspirowanie do robienia serków – eko, starannie wytwarzanych z najlepszego mleka w domowych warunkach, dla rodziny, przyjaciół. Podczas warsztatów była możliwość zakupienia książeczek, zawierających przepisy i wskazówki do samodzielnego wykonania, różnych gatunków serów. Dostępny był także zestaw serowarski, składający się z podpuszczki oraz bakterii, niezbędnych w produkcji serów. 

Czterogodzinne warsztaty były dla nas prawdziwą lekcją wytwarzania serów, wspaniałą „zabawą”, zgłębiającą techniki serowarstwa, łącznie z teorią przekazaną przez prowadzącego. Pracowałyśmy przy sześciu stanowiskach roboczych. 

GALERIA

Dziękujemy naszemu mistrzowi za wszystkie wskazówki, pilotowanie naszych działań i piękne zakończenie, uświetnione śpiewem przy akompaniamencie gitary, a w najbliższą sobotę możemy obejrzeć wystąpienie p. Krzysztofa w Pytaniu na Śniadanie. Dziękujemy również p. Alinie Grelak, która ufundowała nam 40 l mleka z wtorkowego wieczornego udoju, aby nasze produkty były eko.

Róbmy i zajadajmy smaczne i ekologiczne serki!

Bożena Knop           

redaktor: Naczelny  

<- powrót        
 liczba odwiedzin: 7048351      online: 1

Copyright © Zespół Szkół w Mochach. - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zezwala się na wykorzystywanie materiałów zamieszczonych w witrynie w innych publikatorach, pod warunkiem podania źródła ich pochodzenia