Strona główna -> SZKOŁA PODSTAWOWA -> WSPÓLNIE
         IMIENINY:
 Wolontariusze jak Mikołaje...2020-01-19  

Szkolne Koło Wolontariatu w listopadzie i grudniu 2019 r. podjęło kolejne działania pomocowe na rzecz osób ubogich.

17 listopada przypadał Światowy Dzień Ubogich. W związku z tym nasze Szkolne Koło Wolontariatu włączyło się do ogólnopolskiego projektu „Tytka charytatywna”. Akcja polegała na zbiórce w dniach od 25 listopada do 4 grudnia 2019 r. podstawowych i trwałych produktów spożywczych oraz środków czystości. Wzięły w niej udział następujące klasy: 1a, 1b, 2a, 2b, 3a, 3b, 4a, 5a, 5b, 7b, 8a, 8b. Każda klasa otrzymała jedną papierową tytkę, do której uczniowie wkładali przyniesione z domu bądź zakupione produkty.

W grudniu 2019 roku Szkolne Koło Wolontariatu przeprowadziło zbiórkę żywności i środków czystości w sklepach w Mochach i w Nowej Wsi.

Zebrane w ramach wyżej wymienionych akcji produkty podzielono i rozdano 21 rodzinom z Moch, Solca, Solca Nowego i Nowej Wsi. Część produktów została przekazana do Urzędu Gminy w Przemęcie z przeznaczeniem na pomoc dla Polaków zamieszkałych na Litwie.

Dodatkowo opiekunowie Szkolnego Koła Wolontariatu przeprowadzili wśród pracowników Szkoły zbiórkę pieniędzy na pomoc rodzinie z Leszna, która znalazła się w trudnej sytuacji życiowej. Z zebranych funduszy zakupiono odzież, artykuły papiernicze oraz słodycze. Przygotowana paczka wraz z kartką z życzeniami od Dyrekcji i Pracowników Szkoły, została dostarczona rodzinie przed świętami Bożego Narodzenia.

GALERIA

Wszystkim, którzy otworzyli swoje serca na potrzeby innych i włączyli się do akcji charytatywnych w okresie przedświątecznym, bardzo serdecznie dziękujemy.

Opiekunowie Szkolnego Koła Wolontariatu
Bogumiła Ganczarska i Lucyna Murek

redaktor: Naczelny  

<- powrót        
Komentarzy: 0Strona:    dodaj komentarz

 liczba odwiedzin: 4621673      online: 1

Copyright © Zespół Szkół w Mochach. - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zezwala się na wykorzystywanie materiałów zamieszczonych w witrynie w innych publikatorach, pod warunkiem podania źródła ich pochodzenia